Cirkulácia teplej vody v našom dome
🚰

Cirkulácia teplej vody v našom dome

Ohrev teplej vody v rodinnom dome tvorí značnú položku z celkovej spotreby energií v dome. Pri súčasných dobre izolovaných domoch je to často pri menších domoch aj viac ako spotreba na vykurovanie. Na spotrebu energie má vplyv hlavne to, koľko vody v dome miniete. Ale vplyv má aj použitie cirkulácie teplej vody. Tá sa používa vtedy, ak je bojler s teplou vodou vzdialený od miest, kde sa teplá voda v dome používa, aby sa zbytočne neodpúšťala studená voda. A rovnako, aby ste dlho na teplú vodu nečakali.

Rozvody vody sú preto po dome zokruhované do cirkulačného rozvodu a teplá voda v tomto okruhu pomocou obehového čerpadla cirkuluje a udržuje sa tak požadovaná teplota v rozvodoch. Inak by po čase voda v rozvode schladla. Hlavne v noci, keď a dlho nepúšťa. V tomto článku popíšem možnosti, ako toto riešiť s ohľadom na minimalizáciu spotreby energií na ohrev vody v tomto cirkulačnom rozvode. Pretože sa to vlastne správa ako radiátor a teplo sa tým míňa.

Ideálny stav?

Ideálny stav by bol, ak teplú vodu berieme blízko bojlera. Takže ak je technická miestnosť blízko všetkých umývadiel, spŕch a kuchyne. Toto často je problém pri rozťahanejších prízemných domoch, kde hlavne kuchyňa je často úplne na opačnej strane domu. Takto to máme doma aj my. Práve kvôli kuchyni som riešil cirkuláciu teplej vody. A rovnako v našich projektoch cirkuláciu zvyčajne štandardne riešime, ak vyslovenie ju klienti nechcú realizovať..

Lokálny zdroj teplej vody ?

Je aj možnosť použiť lokálny zdroj teplej vody. Napríklad malý bojler alebo prietokový ohrievač niekde pod drezom v skrinke. Pôvodne som to chcel urobiť tak, ale vodári ma odhovorili, že tie malé ohrievače sú poruchové a veľa nevydržia. Takže som sa rozhodol vyhnúť častým výmenám a opravám a spravili sme cirkuláciu teplej vody.

Predsa len tie vzdialenosti máme na našom úzkom dome veľké. Do kuchyne od bojlera je to približne 15 metrov tam a 15 metrov naspäť. Takže náš cirkulačný okruh má dokopy len do kuchyne 30m. Okrem toho sme ho už potiahli aj do hornej kúpeľne, takže pribudli ďalšie metre. Vetva do hornej kúpelne je ale priškrtená, takže to je fakt len na také mierne udržiavanie teploty. Priorita je tá kuchyňa.

Takto to vyzerá v pôdoryse (tu nie je zakreslená cirkulácia na poschodie – tú som doplnil počas stavby):

image

To je už fakt celkom dlhý rozvod, kde sa dá minúť riadne veľa tepla. Preto som riešil, ako zachovať čo najvyšší komfort a mať v kuchyni vždy, keď potrebujeme teplú vodu. Ale zároveň nepreplatiť veľa na energiách.

Lepšie zaizolovanie trubiek

Základná vec je potrubie dobre zaizolovať, aby sa minimalizovali tepelné straty. Štandarne vodári používajú izoláciu, na ktorú sú zvyknutý. Ja som sa to snažil ešte vylepšiť a na ich izoláciu, som doplnil naviac ďalšiu väčšieho priemeru:

image
image
image

Kedy a ako často spúšťať cirkulačné čerpadlo

Aby sa spotreba energie minimalizovala, nemôže čerpadlo bežať nostop a treba riadiť jeho spúšťanie.

Popíšem aké sú bežné možnosti:

01. Bežne sa používal v minulosti systém (aj ešte používa), že cirkulačné čerpadlo sa dá na časovač, ktorý sa ráno zapne a počas dňa beží a večer sa zase vypne. Takto je určite zabezpečená stále teplá voda z systéme. Ale spotreba energií je stále vysoká.

02. Obehové čerpadlo je spúšťané v časových intervaloch na niekoľko minút. Napríklad od rána do večera trebárs 10x po 5 minút. Teplota vody v systéme priebežne klesá, ale úplne nevychladne a je to dostatočne komfortné riešenie.

03. Obehové čerpadlo je spúšťané manuálne tlačítkom. Napríklad ak teplú vodu používate minimálne, dáte si tlačítko napríklad ku drezu a keď viete, že budete teraz teplú vodu potrebovať, stlačíte tlačítko a to spustí čerpadlo napríklad na 5 minút. Počkáte trebárs 2 minúty a teplá voda pôjde. Nemusíte odpúšťať studenú. Medzitým spravíte niečo iné. Toto je primitívne riešenie a menej komfortné, ale dosť ekonomicky efektívne vtedy, ak naozaj nepoužívate teplú vodu často.

04. Na trhu existujú aj rôzne inteligentné čerpadlá, ktoré sa vraj naučia, kedy teplú vodu používate. S tým skúsenosti nemám a neviem povedať ako je to s nimi v realite.

Takto máme spúšťanie cirkulačného čerpadla vyriešené u nás

Keďže v dome máme inteligentnú elektroinštaláciu Taphome (prioritne kvôli riadeniu kúrenia), použili sme ju aj na riadenie obehového čerpadla cirkulácie.

Na vstup a aj výstup cirkulácie ku čerpadlu sme dali teplotné senzory. Sú na kovovej časti potrubia prilepené lepiacou páskou – viď. foto:

image

Takto systém Taphome má informáciu o teplote vody v rozvode. Zo začiatku sme to nastavovali aj s tou vstupnou teplotou, ale prax ukázala, že bohate postačuje riadiť podľa výstupnej teploty. Takže ten jeden senzor na vstupe sa už reálne nepoužíva na riadenie – len meria teplotu.

Taphome máme prepojený so zabezpečovacím systémom Jablotron. Takže dokáže využívať pohybové senzory Jablotoru umiestnené po dome.

V Taphome som zadefinoval niekoľko podmienok, za akých sa má obehové čerpadlo spúšťať.

Podmienky v Taphome

Prvá podmienka je, že sa môže spúšťať iba v čase medzi 6:30 – 20:00. V noci teplú vodu v kuchyni fakt nepotrebujeme

Druhá podmienka je, že sa čerpadlo spustí vždy, keď teplota na výstupe z cirkulácie klesne pod 31 stupňov. Túto teplotu som si určil postupným nastavovaním, že nám to takto vyhovuje a teplejšia jednoducho už dotečie za chvíľu. Toto by si každý nastavil inak a po svojom. Skúšaním so prišiel k tomu, že postačí spustiť u nás čerpadlo na 3 minúty, lebo ten senzor má opozdenie a nemeria okamžite. Takže aj keď sa čerpadlo vypne, teplota ešte chvíľu stúpa a nastúpa na požadované hodnoty.

A posledná podmienka – podľa mňa najzaujímavejšia je takáto:

Aby sa to spustilo napriek tomu, že už je teplota nízka, tak musí byť v kuchyni zaznamenaný pohyb. To znamená pohybový senzor v kuchyni (obývačke) vie, že sme tam. Toto zabezpečuje to, že napríklad keď sme cez týždeň v práci a škole, tak sa to nepúšťa. Rovnako hoci sme doma ale idem iba z hora do dolnej kúpelne niečo zobrať, tak sa to nepustí. Rovnako sú víkendy, keď sme napríklad na výlete. Tiež sa nepustí. Zvyčajne, keď vojdeme do kuchyne, nejdeme okamžite púšťať teplú vodu, preto malé opozdenie, že sa to spustí pri priamo pri vstupe do kuchyne nijako zásadne nevnímame.

Toto vidím ako fajn riešenie voči rôznym časovačom trebárs aj s týždňovými plánmi. Leto aj týždňové časovače aj tak úplne dokonale nevedia, či sme alebo nie sme doma. Môžeme byť trebárs na PN.

Takto vyzerá nastavenie v aplikácii Taphome na mojom mobile:

image

Týmito úpravami sme dosiahli rozumný kompromis medzi komfortom a spotrebou energií na ohreve teplej vody. Teplota vodu v kuchyni pri pustení v umývadle mierne kolíše od tých cca. 31 stupňov po cca. 45 stupňov, podľa toho v ktorom čase medzi jednotlivými spusteniami vodu pustíme, ale dosť rýchlo po pustení sa dostane na potrebnú teplotu.

Dá sa existovať bez cirkulácie teplej vody?

Určite sa dá. Je to vždy o návykoch rodiny a komforte. U nás by sa ale riešenie bez cirkulácie veľmi “neuživilo”. Často používame teplú vodu, lebo veľa vecí nedávame do umývačky. Drevené varechy, často robíme rôzne domáce nátierky s mixérom, ktorý len oplachujeme v horúcej vode alebo trebárs liatinová panvica. A veľa vody by preto šlo dole kanalizáciou, lebo pri tej vzdialenosti sa pokojne čaká na teplú vodu aj viac ako minútu…

Ako to máte vyriešené vy, alebo ako plánujete riešiť? Napíšte mi do komentárov nižšie.

Diskusia sa už slušne rozprúdila a ďakujem za všetky prínosné komentáre. Tých možností a skúseností je veľa. Každý má inú a iné odporúčanie a moje riešenie nie je určite najlepšie na svete. Takže odporúčam komentáre prečítať